foto's van correspondent Anne Verhoijsen


 • Een koning op de fiets

  Ganzenhoef

  Een koning op de fiets
  Een imposante verschijning. Licht gekleed o.a. in hemelsblauwe broek. Wel beschermd in deze Covid - 19 tijd. Masker en zwarte handschoenen. Die zwarte handschoenen samen met zijn rechte houding maken hem zo koninklijk. Hij was me al eerder opgevallen echter steeds te ver weg en plotseling was hij daar. Ik blij en hij volgens mij ook. 2020-04-25
 • Bling Bling

  Ganzenhoef

  Bling Bling
  In de verte schitterde me het me al toe. En dichterbij gekomen denk ik dat het een Roti met kip verpakt in aluminium folie zou kunnen zijn. Een madeliefje en 'n paardebloem maken het tot een verleidelijk stil leven. Soms heb ik last van opruim woede nu niet. Ik weet zeker dat er meer levende wezens van gaan genieten. 2020-04-27
 • Gansjes

  Ganzenhoef

  Gansjes
  Vandaag heb ik opgemerkt dat de ganzen op Ganzenhoef groen poepen. Rechts op de foto zie je dan ook zo"n groene drol liggen. Daarnaast de restanten van wat eens het geboortehuis van een gansje was, als je goed kijkt zie je het vlies en nog wat eigeel zitten. Geboren worden gaat niet altijd even gemakkelijk en dan ook een klein wit veertje dit alles op gelig gras. De wijk Ganzenhoef doet haar naam eer aan. Overal lopen hele families rond. Het kroost wordt door snaterende moeders en vaders verdedigd tegen alles wat te dicht bij dreigt te komen. 2020-04-27
 • Mama Aisa

  Ganzenhoef

  Mama Aisa
  Je kan niet om Mama Aisa heen. Ze is imposant en onder haar borsten lijkt het me veilige toeven.
  Mama Aisa heeft een lange reis afgelegd. Van Afrika voer ze samen met de tot slaaf gemaakte Afrikaners naar Suriname vervolgens reisde ze met de Surinamers naar Amsterdam. Zij waakt over haar mensen. Mama Aisa is de belangrijkste godin in de winticultuur. Zij is de zichtbare aanwezigheid en beschermer van de Surinaamse bevolkingsgroep die in 1975 vanuit Suriname naar Nederland verhuisden. Zij deelt haar plek met de vele ganzen die er hun broedgebied van maken.
  Het werk is gemaakt door Chaim Oren in 1986. 2020-04-28
 • Hallelujah

  Ganzenhoef

  Hallelujah
  Deze mevrouw stond te zingen op haar balkon. Het is jammer dat ik geen video kon uploaden. Ik bleef staan en luisterde. Ze richte zich naar mij en zong me toe. Een waar moment vol aandacht en blijdschap. 2020-04-28
 • Pinda's uit Nigeria

  Ganzenhoef

  Pinda's uit Nigeria
  In deze Afrikaanse winkel op de Bijlmerdreef verkopen ze heel veel. Mijn oog blijft hangen op afgevulde waterflessen met pinda's. Het is een 1,5 liter fles van het merk EVA en i.p.v. water is het gevuld met pinda's. De dame achter de toonbank vertelde dat ze, de pinda's uit Nigeria kwamen en dat een fles pinda's 12 euro kostte. Op mijn vraag wat er zo speciaal is aan pinda's uit Nigeria begon ze een beetje met haar handen en hoofd te bewegen. Nature very nature was haar antwoord.
  Tijdens Sinterklaas waren voor mij de pel pinda's het hoogte punt van de avond. De pinda's gingen uit hun jasje een heel klein beetje water een druppeltje en wat zout erop. Zo had ik mijn eigen zoute pinda's gefabriceerd. Tot op de dag van vandaag kan ik pinda's moeilijk weerstaan.
  Ik heb ook nog een goed verhaal over wit brood misschien een andere keer. 2020-04-28
 • Spiegelbeeld

  Ganzenhoef

  Spiegelbeeld
  Zie ik mezelf daar plotseling aan de rand van het grasland verschijnen. Nieuwsgierig loop ik erop af. Om de hoek hangt er dit bericht:
  Beste Allemaal.
  Vanwege het corona virus zijn wij helaas genoodzaakt tot april 28 te sluiten.
  De datum is intussen verstreken en nog steeds mag de kapperszaak niet open. Maar er is licht in de duisternis. Je kan een telefoonnummer bellen, wie weet komt de kapper bij je thuis. Heel slim die spiegel, je ontkomt er niet aan dat je toch echt een kapper nodig hebt. 2020-04-29
 • Open

  Ganzenhoef

  Open
  Ik liep een beetje te kijken te fotograferen. Hij zag me en lachte en deed spontaan zijn ding. Hij wist eerder als ik dat er een foto zou komen. Een cadeau , hij gaf het me. Niet verlegen of terughoudend maar voluit. In zijn coole spijkerbroek met slechts negen gaten, zijn splinter nieuwe witte gympen met een kek rood jasje en dat alles samengevat met zijn gele pet. Hij weet wat kleur is en hij voelt er zich in thuis.
  En achter hem geen verlicht OPEN dat doet hij zelf wel door zijn gulle lach. 2020-04-30
 • Samen wachten

  Ganzenhoef

  Samen wachten
  Ik zag tassen, rode, blauwe witte vooral plastic tassen. Toen zag ik mensen. Vervolgens zag ik de mensen in corona afstand staan en wachten. Tijdloos wachten.
  Als een jager besloop ik mijn prooi. Wat deden ze daar en waarop wachten ze. Ik weet een verkeerde beweging en dan gaan de handen op NO PHOTO. Op toch nog behoorlijke afstand sprak een dame me aan. Zij wachtte ook, zittend op een rode metalen paddestoel in de zon. Haar man en zij wisselen elkaar af zodat ze hun plek in de rij niet zouden te verliezen. De mensen stonden stil in donkere schaduw geen straaltje zon bereikte hun wachten. Het was het wachten op het openen van de voedselbank. Zelfs ik kon naar binnen als ik in de rij stond moedigde de vriendelijke vrouw in bloemetjes jurk me aan.
  Ik mocht er langzaam naar toe lopen en zelfs foto's maken. Thuis gekomen zag ik dat de ramen als
  spiegels de natuur volledig in zich opnamen en weer teruggaven aan wie het wil zien. k zag tassen, verschillende soorten tassen. Toen zag ik mensen. Vervolgens zag ik de mensen in corona afstand staan en wachten. Tijdloos wachten.
  Als een jager besloop ik mijn prooi. Wat deden ze daar en waarop wachten ze. Ik weet een verkeerde beweging en dan gaan de handen op NO PHOTO. Op toch nog behoorlijke afstand sprak een dame me aan. Zij wachtte ook ,zittend op een rode paddestoel in de zon. Haar man en zij wisselen elkaar af zodat ze hun plek in de rij niet te verliezen. De mensen stonden stil in donkere schaduw geen straaltje zon bereikte hun. Het was de plek van de voedsel bank die ging zo dadelijk open. Zelfs ik kon naar binnen als ik in de rij stond moedigde de vriendelijke vrouw in bloemetjes jurk me aan.
  Ik mocht er langzaam naar toe lopen en zelfs foto's maken. Thuis gekomen zag ik dat de ramen als
  spiegels de natuur volledig in zich opnamen en weer teruggaven aan wie het wil zien. 2020-04-30
 • Toekomst

  Ganzenhoef

  Toekomst
  Dit meisje speelt in de tuin van een kinder opvangorganisatie. Ik heb een tijdje staan te kijken naar de schommelaarster, ze heeft er plezier in. Dit moment in het schommelen wilde ik vastleggen. Alle inspanningen heb je hiervoor geleverd. Hierna ga je naar voren en ben je even los. Zij kan letterlijk over de omheining heen kijken bereikt door haar eigen fysieke inspanning. Dat beklijft. Voor mij zijn schommelen en vrijheid nauw met elkaar verbonden. Momenten van bevrijding.

  2020-05-01
 • twee wachters

  Ganzenhoef

  twee wachters
  Deze woud reuzen staan garant voor het de veiligheid van de kinderen die heerlijk spelen. Papa is ook aanwezig. Zijn zoontje wijst hem op een ontdekking die hij heeft gedaan. In ganzenhoef is er veel gelegenheid om buiten te zijn en in het groen te spelen. Er is overal groen en veel ruimte, mensen genieten er van. Speciaal plek in Amsterdam dat weet ik wel na deze photo wandeling.


  2020-05-01
 • Rots in de branding

  Ganzenhoef

  Rots in de branding
  Aan de wandel.
  Dit zou een oer moeder kunnen zijn. Trots en liefdevol is ze aan de wandel. Alle drie zien ze eruit als door een ringetje te halen. Klaar om de wereld tegemoet te treden.
  Toch is over de hele wereld sinds de lock down het huiselijk geweld gestegen. Hoe - intelligent- die lock down dan ook mag zijn.
  Verplicht met elkaar zijn levert spanningen op. Zeker als de vierkante meters niet te groot zijn en er geen buiten is. En soms moeten dan vooral de levende wezens het ontgelden die niet geleerd hebben om met agressie om te gaan. Ik zelf had maar wat graag een vechtsport beoefend in mijn jonge jaren. Dat had me waarschijnlijk voor veel behoed. In Suriname hebben ze een grote stap gemaakt in het erkennen van huiselijk geweld. Als slachtoffer stap je naar een speciaal bureau. Jou verhaal wordt direct serieus genomen. Er wordt een bijeenkomst gepland met de betrokkene. Komt de dader niet opdagen dan staat het recht direct aan de kant van het slachtoffer. Het lijntje tussen het slachtoffer en de wetgeving is heel kort. Als slachtoffer heb je n.l. geen advocaat nodig. Het gelijk is aan de kant van het slachtoffer tot het tegendeel bewezen is.
  Daar kunnen we hier nog wat van leren.
  2020-05-02
 • Pakketen op reis

  Ganzenhoef

  Pakketen op reis
  Deze meneer is bezig om zijn mogelijkheden met zijn zaak duidelijk aan te geven. Of misschien handelt hij wel in opdracht van de eigenaar. Het is heel precies werk. Alles wordt uitgelijnd. Stuur in deze tijd een pakketje naar je familie overzee. Zelf kunnen we niet gaan. Wij zijn verplicht om op onze eigen vierkante meters te verblijven maar wij kunnen wel een pakketje sturen om iets van onszelf naar de andere kant van de wereld te sturen. Toch een beetje op reis. 2020-05-04
 • Onbevreesd

  Ganzenhoef

  Onbevreesd

  Hallo lieve mensen,
  Ik heb een lieve moeder die blij met me is. Ook heb ik nog een broertje en nu zijn we aan het wandelen in het park in Ganzenhoef. Dat maakt me blij. 2020-05-04
 • Alleen met haar tweeën.

  Ganzenhoef

  Alleen met haar tweeën.
  De straat is verlaten. Sterke schaduwen. Een lantaarn paal en een verkeersbord zichtbaar als schaduw. Er komt nog een derde persoon aanlopen. De meisjes zijn zelfverzekerd en stappen doelbewust voort. Ze zijn samen en toch op zichzelf. Corona tijd. 2020-05-04
 • twee vazen

  Ganzenhoef

  twee vazen
  Tijdens mijn ontdekkingstocht in de buurt van - waar ik achter kwam- de voedselbank wees een wachtende mevrouw me op een doos waar ik hele mooie vazen mee kon nemen. Ik luisterde en bleef lekker in het zonnetje bij haar staan. Toen ik in de buurt kwam zag ik de doos met o.a. de vazen. Terugkijkend realiseer ik me dat de mevrouw mij misschien wel op een nette manier uit haar buurt wilde hebben. 2020-05-04
 • Groeten uit Ganzenhoef

  Ganzenhoef

  Groeten uit Ganzenhoef
  Het groen in Zuid Oost is verbluffend. Het licht op deze lente dag was adembenemend. Pure schoonheid. 2020-05-04
 • AANKOMST

  Ganzenhoef

  AANKOMST
  Dit is de metro aankomst hal in Ganzenhoef. Er word gewerkt omdat er een mankement schijnt te zijn aan een roltrap. Uit de metro komend stap je de roltrap op en brengt je naar beneden door een een zee van licht en ruimte. En dan stap je de Bijlmerdreef op. Een nieuwe wereld begint. 2020-05-04
 • SAMENKOMST

  Ganzenhoef

  SAMENKOMST
  Stel je voor dat dit witte mannen zijn zo tussen de 35 en 55 die leunend op hun fiets op een bank of gewoon staand een luide babbel houden. bijna midden op straat., Nu zien we soms witte oudere mannen hangend op een bankje met een plastic zakje verborgen onder de bank of in de fietstas, om zich heen kijken en een slok nemend. Nee deze mannen die hadden veel plezier in een taal die ik niet verstond. Even werd het stil toen een vrouw zich zeer luid zich in het gesprek mengde. Er werd wat gelachen en men sprak gezellig verder totaal relaxed. 2020-05-04
 • RAMADAN

  Ganzenhoef

  RAMADAN
  De Ramadan is nog maar enkele dagen oud. Tijdens de Ramadan wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken. De avondmaaltijd die tijdens de Ramadan, Iftar genoemd wordt is het hoogte punt van de dag. Mensen bezoeken elkaar dan om de maaltijd te delen. Het plastic tasje van het jonge meisje laat zien dat die avond tomaten en spitskool favoriet zijn. Wat de andere vrouw in haar rode shopper heeft is niet te zien. Het jonge meisje is naar binnen gekeerd en realiseert zich waarschijnlijk dat deze Ramadan anders zal zijn dan de vorige. Iftar zal deze avond gevierd worden in de beslotenheid van de eigen kring. 2020-05-07
 • Relaxed

  Ganzenhoef

  Relaxed
  Deze foto blijft me achtervolgen. Hij hoort bij mijn serie. Het is ook Zuid Oost. Zittend aan de rand van een meertje lezend, alleen. Het is een witte jonge man. Het schijnt een typisch beeld van een wit mens te zijn. Donkere mensen gaan niet op een grasveld in de zon te zitten. Beschutte plekken zijn meer in trek. Dit heb ik vernomen van ons laatste evaluatie gesprek met de correspondenten. 2020-05-10
 • Toeval

  Ganzenhoef

  Toeval
  Zouden ze elkaar toevallig zijn tegengekomen en besloten hebben om bij te kletsen op dit bankje En waarom loopt de persoon weg. Hij/Zij heeft duidelijk met de zitters op het bankje te maken. Dit is een tegenstelling tot mijn opmerkingen van de foto relaxed. Nu zitten er duidelijk donkere mensen op een bankje op een niet beschutte plek. Het kan dus altijd anders. Ook de ervaringsdeskundigen zitten er wel eens naast. Alles is altijd anders en in beweging. Gelukkig maar. 2020-05-10