foto's van correspondent Elze van der Steen


 • Liefde, vrijheid!

  Museumkwartier

  Liefde, vrijheid!
  Het mooie, normaal zo groene museumplein ligt erbij als een akker en rondom zijn hekken geplaatst. Allemaal voor de goede zaak; er moet nieuwe fris gras gaan groeien en dat is pas ingezaaid. De afgelopen weken werd op dit grasveld vaak gedemonstreerd tegen de overheid die volgens de demonstranten te strikte maatregelen nam om het coronavirus te bestrijden. Ik denk dat het bordje “liefde, vrijheid geen dictatuur” hiernaar verwijst.
  Deze woorden juist op een hek vond ik opvallend.
  2021-05-23
 • Biro maal drie

  Museumkwartier

  Biro maal drie
  In geen wijk heb ik ooit zoveel kleine ‘Biro- auto’s’ gezien als in het Museumkwartier. Dwars geparkeerd in een rij, achter slot en grendel op een oprijlaan, op de stoep tussen de bakfietsen. Het koste geen enkele moeite er drie bij elkaar in een beeld te vangen.
  2021-05-23
 • Vakantie?

  Museumkwartier

  Vakantie?
  Dit auto karretje op de stoep roept bij mij het gevoel van vakantie op. Vroeger ging ik met mijn ouders en zusje met een karretje achter de auto op vakantie. Kamperen in Frankrijk. De paarse regen en het groen op de gevel doet mij denken aan het paars van lavendelvelden en het groen van wijnvelden in Frankrijk.
  Ik vond het geestig dat zo’n karretje op de stoep geparkeerd staat. Is weer eens wat anders dan alle Biro’s, Bakfietsen en Scooters in de buurt. Ik ben benieuwd of het karretje er staat omdat de bewoners bijna op vakantie gaan (of iets moeten vervoeren dat niet in de auto past?) of dat het er het hele jaar staat. En zou parkeerbeheer al eens een boete hebben gegeven? Of valt dit onder de categorie bakfiets en biro?
  2021-05-24
 • Parking Nachtwacht

  Museumkwartier

  Parking Nachtwacht
  In het Museumkwartier trof ik deze paal aan waar je kunt betalen om je auto te parkeren, voorzien van een fragment uit De Nachtwacht van Rembrandt. En paar honderd meter verderop kun je hem in het echt bewonderen, in Het Rijksmuseum. Later zag ik dat ook andere afbeeldingen van werken uit Het Rijksmuseum op de parkeerpalen in de buurt staan. 2021-05-24
 • Je hebt een kleine piemel

  Museumkwartier

  Je hebt een kleine piemel
  Geestig vond ik dit bericht op het openbaar toilet voor mannen achter het concertgebouw.
  Ook de toevoeging van een ander eronder; ‘ellende’. En een vrome afficheplakker heeft nog een poster toegevoegd met daarop ‘Jezus leeft’. Allemaal op 1 plashok.
  Deze hokjes zie je steeds minder in Amsterdam. Als je er langs loopt of fietst komt de scherpe urinelucht je neus binnen. Ik heb het altijd heel gek gevonden dat er zulke hokjes voor mannen zijn en niet voor vrouwen. Alsof mannen vaker moeten plassen. De moderne openbare wc’s zijn gelukkig niet alleen voor mannen toegankelijk.
  2021-05-25
 • Welk gesprek wil je voeren?

  Museumkwartier

  Welk gesprek wil je voeren?
  Op de hoek van de Van Baerlestraat, vlakbij het concertgebouw staat dit kleine gebouw. Ik vermoed dat je er informatie kunt krijgen over het christelijk geloof, het was gesloten toen ik er liep. Mijn oog viel op de combinatie van de teksten op het huisje ‘God zoekt jou’ en ‘Keer om’ en de reclame van de Rabobank op de gevel, die oproept om te komen praten over geld. 2021-05-25
 • Amsterdam ligt in Italië

  Museumkwartier

  Amsterdam ligt in Italië
  Dit beeld verwachtte ik niet in het museumkwartier in Amsterdam Zuid, maar eerder in Toscane, Italië. Hoewel de bomen natuurlijk verdacht groen zijn. Ik vind het leuk om in Amsterdam een sfeer tegen te komen die ik niet met Amsterdam associeer.
  Dit beeld is zo ‘niet Amsterdam Zuid’. Maar, wat blijkt, Tozi is een sjiek en heel goed Italiaans restaurant. Dat is juist weer heel erg “wel Amsterdam Zuid’. Heel goede en dure eettentjes kom je hier juist tegen. Misschien denkt de eigenaar van Tozi “Een stukje Italië ligt nu in Amsterdam Zuid” dat kan natuurlijk ook. 2021-05-26
 • Blauw aan de ketting

  Museumkwartier

   Blauw aan de ketting
  Tijdens mijn wandeltocht valt het mij op dat er ook kinderen in het Museumkwartier wonen. Ik zie stepjes, kinderwagens, bakfietsen, tekeningen op de ramen, een verdwaalde bal op het trottoir. En wat mij vooral opvalt is dat alles van kinderen hier aan de ketting ligt.
  Ik denk dat er binnen in huis geen ruimte is om het op te bergen. Of dat de vaders en moeders er gek van worden om steeds alles naar buiten te sjouwen. Dit fietsje vind ik ontroerend. Zo mooi blauw en zo klein, tegen de grote huizen in Amsterdam Zuid. Ik stel mij voor hoe de eigenaar hiermee over de stoep zal scheuren. Om de hoek zitten allemaal sjieke kledingzaken en restaurants, met die bezoekers wil je niet botsen, maar op de straat tussen de Biro’s en SUV’s is het ook gevaarlijk. Misschien is deze Coronatijd voor de eigenaar van deze fiets wel een verademing, lekker fietsen op de straat...
  2021-05-26
 • Lantaarnpaal is vermomd als boom

  Museumkwartier

  Lantaarnpaal is vermomd als boom
  Amsterdam heeft een groen college en dat timmert voortvarend aan de weg. Vaak ook letterlijk. Wegen in de stad worden “fietsstraten” waar bordjes hangen met de tekst “Fietsstraat, auto te gast”. In het Museumkwartier heb ik geen fietsstraat kunnen ontdekken.
  Wel lantaarnpalen die zich voordoen als bomen, met een duidelijke afzender; drie rode kruisen oftewel ‘Gemeente Amsterdam’. Heel sympathiek natuurlijk en meer groen in de binnenstad is fijn. Maar ik moet er ook om lachen omdat het er wel heel erg aangelegd en bedacht uitziet. En dat is nu juist wat natuur niet doet. Natuur groeit gewoon. En laat zeker niet weten wie de afzender is.
  2021-05-27
 • Sporten in de stad

  Museumkwartier

  Sporten in de stad
  Foto’s van joggende mensen kun je denk ik in alle wijken van de stad maken. Eerst dacht ik dat ik zoveel joggende mensen zag omdat ik aan zo’n fijne lange laan aan het IJmeer woon. Daar ga je bijna spontaan van rennen. Maar nu heb ik gezien dat het ook in de smalste en drukste straten van Amsterdam gebeurt. Misschien komt het ook door deze corona tijd. De sportclubs en sportscholen zijn gesloten en mensen groeien dicht achter hun computers.
  Deze meneer huppelde als een hinde met zijn lange witte benen tussen het verkeer door.
  Dat moest ik vastleggen.
  2021-05-27
 • Gouden Naambordjes

  Museumkwartier

  Gouden Naambordjes
  In Het Museumkwartier kom je veel gouden bordjes tegen bij de deuren en op de gevels. Van “Tandarts Walvis tot De Jeugdtherapeut” en vooral veel bordjes van advocaten. In dit pand bevinden zich veel verschillende bedrijven. Daar word ik nieuwsgierig van. Ik zou wel eens bij het koffieapparaat in dit pand mee willen luisteren naar een alledaags gesprek tussen bijvoorbeeld de kindertherapeut van Uhuru en een belegger van Ponytail investment. 2021-05-29
 • Spelen in stijl

  Museumkwartier

  Spelen in stijl
  In de Dufaystraat is een kleine speeltuin. Naast wat moderne speeltoestellen als een klimrekje en een wipkip staat deze prachtige ‘hazentafel’. Tussen alle oude, stijlvolle gebouwen in Het Museumkwartier kan er hier ook in stijl gespeeld worden. Wat de kinderen er precies aan doen heb ik niet gezien. Ik stel mij voor dat zij hier hun Pokemon of voetbalkaarten ruilen of een broodje eten. 2021-05-29